In eerste instantie was het beeld van de mensen dat het Heelal altijd was zoals wij het ervaren, maar langzamerhand veranderde dit. Er waren teveel verschijnselen die wijzen op een zich wijzigend Heelal, sterren blijken te kunnen ontploffen (super)nova’s of in elkaar te storten. Alle sterren lijken uit elkaar te bewegen.
De Leuvense hoogleraar en priester dr. Georges Lemaître kwam met een alternatieve theorie, waarin het Heelal op een bepaald moment en een bepaalde plek is ontstaan als punt en daarna steeds verder is uitgedijd. Zie het als een ballon met stippen, die steeds verder wordt opgeblazen en waarop alle stippen steeds verder van elkaar vandaag schuiven. Deze uitdijing vindt nog steeds plaats en verklaart de roodverschuiving van verre sterren en sterrenstelsels.
Iets soortgelijks kent u wel met het hoorbare geluid, wanneer iets met hoge snelheid aan komt rijden. Wanneer de auto of motor naar u toekomt, dan klinkt het geluid hoger dan wanneer het daarna van u afrijdt. Bij dat laatste daalt de frequentie van het geluid en dat is precies wat de roodverschuiving ook is, een daling van de frequentie van het licht, doordat objecten zich van ons af bewegen.
Alhoewel de theorie nog steeds een goede verklaring levert voor de verschijnselen die we zien in het Heelal is er ook veel tegenstand geweest in de wetenschappelijke wereld. Fred Hoyle was een van degenen die een voorstander was van het steady-statemodel. Hij noemde de theorie van Lemaître denigrerend een Big Bang (een grote knal) en liet daarmee zijn afkeur zien van het gedachtegoed. De atheïst Hoyle betoogde dat wanneer dat model klopte het leek dat er toch een schepping geweest moest zijn, namelijk het moment waarop de oerknal plaatsvond. Dit leidde tot een nieuwe theorie, die van een steady-stateHeelal, dat altijd heeft bestaan en steeds verder groeit. Deze theorie klopte echter niet met de waarnemingen en moest daarom worden verlaten.
Alhoewel de Big Bang-theorie nog steeds een aantal problemen kent, wordt deze toch nog steeds algemeen aanvaard en als basis gebruikt bij kosmologisch onderzoek. Zou de wetenschap dan toch het scheppingsverhaal verklaren?