Opnieuw kreeg hij een droom die hij aan zijn broers vertelde. ‘Ik heb alweer een droom gehad,’ zei hij. ‘Nu bogen de zon, de maan en elf sterren zich voor mij neer.’

Genesis 37:9

Nadat hij een droom had over korenschoven, die voor zijn schoof bogen krijgt hij nog een droom over zon, maan en elf sterren. Hij had elf broers, die zich al herkenden in de buigende schoven, maar nu zouden ook zijn vader en pleegmoeder Lea (Rachel was bij de geboorte van Benjamin gestorven) voor hem moeten buigen. Dat zette natuurlijk kwaad bloed binnen de familie.

Dat kwade bloed ging van kwaad tot erger, de haat werd zo groot dat de broers Jozef wilden vermoorden. Dat werd op het allerlaatst door Ruben voorkomen, die ervoor zorgde dat hij verkocht werd als slaaf en naar Egypte werd gebracht. Het lievelingskind werd slaaf en moest naar vreemde oorden. Daarmee kan het Kerstverhaal worden verteld.

Maar diezelfde zoon komt terecht in een omgeving waar hij, ondanks alle verwikkelingen, steeds verder kan stijgen en uiteindelijk als onderkoning kan gaan functioneren en redder van zijn volk kan worden, door voor voldoende voorraden te zorgen en dat ook aan buitenlanders aan te bieden.

De slaaf wordt heer en degenen die zich beter voelden moeten alsnog knielen voor degene die zij wilden ombrengen. Ze smeken hem om voedsel en buigen als de eerder gedroomde korenschoven om te kunnen delen in de weelde van die staande korenschoof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.