Het Kerstfeest is een verhaal met veel kanten. Het is een feest dat later ontstond, en door de geschiedenis heen vaak is veranderd. Een omstreden feest, dat binnen de kerk wisselend is ontvangen, dan eens afwijzend, dan juist weer heel devoot.

Daarnaast is het een feest met een enorme impact. Over de hele wereld wordt het gevierd en dan niet alleen in christelijke zin. Ook door niet gelovigen wordt het gevierd. Weliswaar wordt het dan ontdaan van een deel van de christelijke wortels, maar vaak blijft het verhaal van een klein kind, herders en wijzen toch wel bekend.

Het Kerstfeest is door de jaren heen steeds commerciƫler geworden. De horeca heeft (op het jaar 2020 na) in de maand december traditioneel een topomzet en ook veel andere winkels zien de laatste maanden van het jaar hun opzet behoorlijk groeien. Waar de winkels vol lopen, lijkt de belangstelling voor de kerkelijke activiteiten juist terug te lopen.

Door de commerciĆ«le spelers wordt de Kerstperiode steeds verder opgerekt. Al voor Advent begint zijn de etalages versierd en kan iedereen zijn kerstspullen kopen. De periode van inkeer, wat Advent toch zou moeten zijn, wordt gewoon overgeslagen. Maar de grote vraag is natuurlijk: “Wat doet Kerst met u?”

Een klein kind werd tweeduizend jaar geleden geboren en heeft waarschijnlijk nooit een verjaardag gevierd (dat was een Romeins gebruik). Het zal vreemd opgekeken hebben, wanneer het de kerstfestiviteiten van nu zou zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.