We vieren elk jaar ons Kerstfeest op 24, 25 en 26 december, maar eigenlijk weten we ook zo goed als zeker dat geen van deze data kloppen als de echte geboortedatum van Jezus. Welke datum het dan wel is, is speculeren.
Het zal op een ander moment van het jaar geweest zijn, want de herders waren ’s nachts met de schapen op het veld toen ze de engelenzang meemaakten. Het lijkt dan niet logisch dat ze in een maand als december, wanneer het ook in Bethlehem koud kan zijn, ’s nachts in het veld zijn.
Een andere optie is om de volkstelling als uitgangspunt te kiezen, maar ook daarover zijn een aantal onzekerheden. Een aantal dateringen worden ontleed aan de verhalen van Flavius Josephus, die de verhalen tientallen jaren later optekende in zijn boeken. Er worden momenteel vragen gesteld bij de dateringen die hij noemt, het is goed mogelijk dat hij zich daarin vergist.
Een andere optie is om te kijken naar de opeenvolging van het offer van Zacharias, de geboorte van Johannes en het verblijf van Maria bij Zacharias en Elizabeth. Dan zou op basis van het moment dat de priesterorde van Zacharias aan de beurt was een berekening gemaakt kunnen worden van wanneer Jezus werd geboren. Dergelijke berekeningen komen dat uit op eind september, begin oktober.
De laatste mogelijkheid is om op basis van de observaties van de wijzen een datum te bepalen op basis van de bewegingen van zon, maan en de planeten. Maar we weten niet precies wat de wijzen hebben gezien en kunnen dus ook niet achterhalen wanneer dat was. Bovendien moesten ze toen ze het zagen nog op reis gaan, dus dat zal dus niet de geboortedatum van Jezus zijn geweest.
Aardig is wel dat er sprake is van vier invalshoeken in dit verhaal. De herders vertegenwoordigen het gewone volk, de priester de geestelijkheid, de volkstelling de wereldlijke overheid en de wijzen de buitenlanders en de wetenschap. Als dat niet voldoende is om aan te nemen dat Jezus daadwerkelijk is geboren, wat blijft er dan nog over?