Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. Over de persoon Jezus zijn boeken volgeschreven, maar eigenlijk weten we (behalve wat hij ons leerde) weinig over wie hijzelf was en hoe hij eruit zag. Hoe groot was hij, hoe kleedde hij zich, welk postuur had hij? Wel kunnen we er van uitgaan dat hij een Semitisch uiterlijk had.

Wel zien we in zijn werken dat hij vaak een verzoenende toon had, waarbij hij het opnam voor degenen die het minder hadden. Maar hij wist ook te verschillen te overbruggen, bijvoorbeeld bij de tollenaar Matteüs, waar hij zichzelf uitnodigde aan tafel. Aan de andere kant kon hij ook furieus reageren, bijvoorbeeld bij de reiniging van de tempel. Ook wist hij met zijn gelijkenissen mensen tot nadenken te zetten en hen min of meer voor het blok te zetten. Hij werd door velen als leraar gezien en de Bijbel noemt hem als twaalfjarige (dus nog voor zijn Bar Mitswa) al wijs.

Al met al zullen we hier niet veel woorden aan Jezus besteden. De Bijbel schrijft al genoeg over hem. Zijn grootheid spreekt al meer dan genoeg uit de grootte omvang van het christendom, dat al zo’n twee millennia heeft bestaan. Met gevaar voor eigen leven gingen de leerlingen en bekeerlingen van Jezus de wereld in om zijn boodschap door te geven aan u allen. Velen namen deze boodschap aan en gaven hem door. Soms werd die boodschap met geweld opgelegd, maar vaker groeide het geloof juist tegen het geweld van de tegenstanders in. Open Doors kan u daar de nodige recente informatie over geven.

Zo langzamerhand heeft de hele wereld van Jezus gehoord. De Bijbel is in een groot aantal talen vertaald. In 2019 was de complete Bijbel beschikbaar in 692 talen. Het Nieuwe Testament was in 1547 talen verschenen, en kleinere delen van de Bijbel waren toen te lezen in nog eens 1123 talen. Geen boek werd zoveel vertaald en in zoveel uitgaven binnen de verschillende taalgebieden uitgegeven.
Hebt u geen Bijbel en wilt u er een hebben, geef het dan gerust door aan kerstinvaassen@gmail.com. We hebben er een aantal op voorraad en kunnen u er daar een van geven.

Het christendom is een boodschap die grote gevolgen heeft gehad voor de wereld, ook voor niet gelovigen. Tom Holland beschrijft in zijn onlangs verschenen boek Heerschappij (Dominion) dat het christelijke geloof de hele wereld heeft beïnvloed, zelfs delen waar het christelijke geloof niet wordt geaccepteerd. Veel van de ethische waarden in deze wereld zijn van het christendom afgeleid, zelfs de keuzevrijheid. Hij geeft aan dat zelfs de optie om niet te geloven een christelijke ontdekking is. Je kunt mensen proberen te bekeren, maar ze zullen zelf die stap moeten maken. Er zullen altijd mensen blijven die die stap niet willen maken.

Wellicht geldt het tweede gebod ook in het geval van de uiterlijke kenmerken van Jezus: Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. Met gaat niet om de afbeelding van Jezus, maar juist om de woorden die hij tot ons als mensen sprak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.