Het Kerstfeest is door de jaren heen behoorlijk aan verandering onderhevig geweest. De ouderen onder ons weten nog wel dat het in vroegere jaren heel anders was dan tegenwoordig.

De vroege kerk kende het Kerstfeest niet. Het is als feest pas later ontstaan. De nog jonge kerk had veel meer met de andere feesten, omdat die veel meer de essentie van de verlossing en de blijvende band met onze Messias belichamen. De komende tien dagen zullen we een aantal oude gebruiken rond Kerst laten zien.

De laatste jaren heeft Kerstfeest een steeds commerciĆ«lere lading gekregen. Een kerstman die door Coca-Cola werd bedacht, cadeau’s die moesten worden uitgepakt, kerstmarkten met allerlei snuisterijen, kerstborrels die door werkgevers worden georganiseerd. Het echte Kerstverhaal wordt er door verdrongen.

Maar hoe zat het ook weer met die cadeaus? De wijzen uit het oosten gaven die toch aan het kindje in de kribbe? Hoe kon het zover komen dat we in onze maatschappij kerstcadeaus aan onze eigen kinderen en aan onszelf zijn gaan geven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.