In oude kunst werden de wijzen steevast afgebeeld als wijzen, zoals het ook in het evangelie van MatteĆ¼s is verwoord. Vanaf de elfde eeuw worden ze echter ook als koningen neergezet. De wijzen gaan daarmee voldoen aan het Middeleeuwse ideaal van koning-wonderdoener.

In latere verhalen worden de koningen verder opgetuigd, bijvoorbeeld door aan te geven dat ze als aartsbisschoppen waren gestorven en dat hun lichamen eeuwen later door de moeder van keizer Constantijn werden overgebracht naar Constantinopel.

Dergelijke relieken waren waardevol en werden grif verhandeld. Via Milaan kwamen ze later in Keulen terecht (naar verluid als beloning voor de steun van de Keulse bisschop aan Frederik Barbarossa bij het beleg van Milaan in 1164). De relieken liggen nog steeds in een kostbare reliekschrijn in de schatkamer van de Keulse dom.

Dergelijke relieken kunnen worden vergeleken met dure voetbalprofs. Ook zij trokken veel publiek en eromheen werd het verhaal steeds meer uitgewerkt in toneelstukken en verhalen. Zo werden de koningen nog bekender en trokken ze nog meer pelgrims aan, waarmee de inkomsten van de Keulse dom nog verder stegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.