Lezen: Richteren 13

De aankondiging van de geboorte van Simson wordt niet gedaan aan de toekomstige vader van hem, maar aan zijn aanstaande moeder.

Deze is onvruchtbaar, maar, zo zegt de bode van God, zal zwanger worden en een zoon baren. Een bijzonder mensenkind zal het zijn, want hij zal levenslang nazireeër zijn: zich onthouden van wijn, sterke drank en van het scheermes. (Numeri 6). Een begin zal hij maken met de verlossing van Israël. Een ander kind zal die verlossing voltooien. Simson, zonnekind, zal hij worden genoemd en hoe zal hij gaan stralen in Israël? Je ziet die stralen als het ware al in zijn haardos!

Haar man, Manoach, die door haar wordt ingelicht, vraagt God om een bevestiging van deze boodschap. Weer verschijnt de engel aan háár en als Manoach door haar erbij geroepen wordt, herhaalt hij wat hij háár gezegd heeft. En uiteindelijk als Manoach door een in vuur opgaand offer begrepen heeft dat dit waarlijk een engel van de Here was en vreest te zullen sterven, moet zijn vrouw hem gerust stellen met de nuchtere vaststelling dat de engel niet de dood, maar juist het leven kwam aankondigen! Deed Manoach – ‘rust’ betekent dat – zijn naam misschien teveel eer aan? Heel subtiel is deze vrouw naar de aloude omschrijving een echte ‘hulpe tegenover’ van haar man! Soms worden heel verrassend mannen gepasseerd en vrouwen verkoren.

Mannen, waarin hebt u uw vrouw nodig? Waarin is zij u voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.