De planeten hebben veel met de goden te maken bij de Romeinen. Een van die goden is Saturnus, hij is bij de Romeinen de god van de landbouw en van het uitgezaaide graan. Zaterdag is de dag van Saturnus, de namen lijken dan ook veel op elkaar.

Saturnus was een populaire godheid, we zagen eerder dat zijn feesten, de saturnalia voor ieder een feestdag waren en dat er meer dan voldoende te eten en te drinken was. Iedereen kwam dan aan zijn trekken.

De naam komt van het Latijnse woord satus (gezaaid) of sator (zaaier). Het ligt bovendien dicht bij het woord saturare (= verzadigen), maar daar kunnen een aantal kanttekeningen bij worden gezet.

Saturnus wordt geassocieerd met de Griekse Titaan Kronos. Hij was volgens die mythologie de zoon van de hemel- en oergod Uranus. Als de jongste der Titanen bracht hij met behulp van zijn moeder Gaia) zijn vader ten val, die uit beduchtheid zijn eigen kinderen, de Cyclopen, de Centimani en de titanen, had verbannen.

Kronos was getrouwd met zijn zus Rhea. Ze hadden kinderen, maar die at hij op uit angst voor een voorspelling dat z’n kinderen hem van de troon zouden stoten. Nadat Zeus (voor de Romeinen Jupiter) hem had verdreven vestigde Kronos zich in ItaliĆ«. Door de Romeinen werd Kronos vereerd als Saturnus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.