De maan speelt een belangrijke rol in de waarnemingen van de Mesopotamiërs, ongeveer dertig procent van de waarnemingen die zijn overgeleverd gaat over de maan. De nieuwe maan betekende het begin van een nieuwe maand, die dus korter was als de onze. Of om het anders te zeggen, in Mesopotamië kenden ze al een dertiende maand, voordat die bij ons werd ingevoerd.

De maan is niet voor de Mesopotamiërs niet alleen de zichtbare maan, maar ook een gebied in een straal van 22 graden eromheen, dit wordt de halo van de maan genoemd. Alles wat binnen deze halo plaatsvindt kan ook gevolgen hebben voor de voorspellingen die worden gedaan.

De stand van de maan had voor de Mesopotamiërs vaak een betekenis, zo was het begin van de maand vaak een goed moment om zaken te regelen. Halverwege de maand waren de zon en maan (die vanaf de aarde even groot lijken) met elkaar in evenwicht, ze stonden aan weerszijden van de aarde en daarmee werd stabiliteit voorspeld, vrede en rust.

Alhoewel de lengte van de maanmaand redelijk gelijk is, is de omloopbaan van de baan niet helemaal cirkelvormig. Daardoor kan de volle maand soms wat eerder of soms wat later dan halverwege de maand plaatsvinden. Deze afwijkingen werden gezien als een teken van potentieel gevaar. ook zons- en maansverduisteringen werden gezien als slechte voortekenen voor de machthebbers.

Alhoewel de wijzen in eerste instantie de zons- en maansverduisteringen nog niet konden berekenen, wisten ze wel dat er een cyclus van 47 maanden was, waarin de kans op een verduistering groot was en dat als de zon of maan verduisterd was, de kans groot was dat veertien dagen later de omgekeerde verduistering ook plaats kon gaan vinden.

Een interessant ritueel dat bij dergelijke verduisteringen werd uitgevoerd hield in dat een veroordeelde of krijgsgevangene tijdelijk als een soort schijnkoning werd ingezet bij wijze van zondebok. Voor het oog was hij koning, de echte koning bleef zijn rijk gewoon besturen. Deze schijnkoning kon de goddelijke wraak dan namens de koning ontvangen, vanwege de slechte dingen uit het koningsschap. Zo ontsnapte de koning aan het goddelijk oordeel. Die schijnkoning werd na de periode dat hij moest waarnemen sowieso gedood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.