We hebben een aantal criteria op een rij gezet waaraan de Ster van Betlehem moet voldoen en hebben gezien dat daardoor al veel mogelijkheden afvallen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wat er wel overblijft en wat geschikte kandidaten zouden kunnen zijn.

Het voordeel van planeten is dat deze vaste banen en vast omlooptijden hebben, waardoor we de klok bijna letterlijk kunnen terugdraaien in de tijd. Op die manier kunnen we een aantal samenstanden van de planeten in de jaren tussen 10 voor Christus en 1 januari 1 berekenen en door middel van planetaria ook laten zien.

Allereerst staan op 27 mei, 6 oktober en 1 december van 7 voor Christus Jupiter en Saturnus drie keer van de aarde gezien dicht bij elkaar aan het firmament in het sterrenbeeld Vissen. Het is astronomisch geen erg opvallend verschijnsel, Saturnus is de planeet met de laagste helderheid. Maar het betekent wel dat de planeten maandenlang bij elkaar in de buurt blijven staan. Tijd genoeg om tussentijds van Babylon naar Betlehem te reizen. Het wordt vrijwel direct gevolgd door een volgend verschijnsel, waarbij tussen 18 februari en 7 maart van 6 voor Christus Mars, Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar stonden.

Een tweede opvallende verschijning vindt plaats in de jaren 3 en 2 voor Christus. Op 12 augustus van 3 voor Christus en op 17 juni van 2 voor Christus stonden Venus en Jupiter beide keren erg dicht bij elkaar. Alhoewel beide verschijnselen na 4 voor Christus liggen (men neemt aan dat Herodes de Grote toen stierf), is het een verschijnsel dat opvallend genoeg moet zijn geweest. Alhoewel deze momenten maar enkele dagen duren, spreekt in het voordeel dat het zich na 10 maanden nog een keer herhaalt.

De eerste keer in het jaar 3 in het Sterrenbeeld Leeuw in de buurt van de ster Regulus (Koningsster).

Dan nog een keer van wat grotere afstand, met daarna nog twee naderingen in het sterrenbeeld Maagd in het jaar 2.

Op 5 november van het jaar 1 na Christus stonden zelfs de vier helderste planeten van ons zonnestelsel (Venus, Jupiter, Mars en Mercurius) dicht bij elkaar in het sterrenbeeld weegschaal. Alhoewel dit een interessant schouwspel geweest zal zijn ligt dit wel erg ver na het vermeende overlijden van Herodes.

Ook zijn in maart/april 5 voor Christus en april 4 voor Christus kometen gezien, die ook tientallen dagen zichtbaar bleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.